Лідери учнівського самоврядування Житомирщини взяли участь у молодіжних дебатах

28 червня 2022 року у День Конституції України у межах Молодіжних Дебатів-2022 відбувся вебінар “Основи дебатів Британського формату”.

Онлайн-дискусія була проведена Українським державним центром позашкільної освіти Міністерства освіти і науки України спільно із ГО «Дебати заради змін» (м.Одеса).

Учасники дебатів – представники Всеукраїнської мережі лідерів учнівського самоврядування з різних областей України. Житомирщину представили актив обласної ради учнівського самоврядування – учень КЗ “Чуднівський ліцей” Антощенко Олександр, представниці “Дебатного клубу” Коростишівського БДТ Ярмоліцька Дарина та Іваніцька Дарина.

Завдяки дебатам у молоді є можливість познайомитися і поспілкуватися за межами навчальних закладів. Дебати – це можливість розширити світогляд, навчитися бачити проблему з кількох сторін, критично мислити, аналізувати інформацію, аргументовано і толерантно відстоювати свою думку.

“Мені дуже сподобалося грати. Це були мої перші справжні дебати британського парламентського формату. Дуже інтригуючим в цьому форматі є те, що тему дебатів гравці дізнаються за 15 хвилин до початку. Під час підготовки, я як і напевно всі гравці бажав виграти і писав промову, це був дуже класний досвід, і не дивлячись на те, що це моя перша справжня гра – нашій команді (2 уряду) все ж вдалось виграти 2 місце в першому залі. Мені дуже подобається грати і я хочу ще більше розвиватися в дебатах, тому я дуже вдячний всім організаторам дебатів, адже вони в такий важкий час продовжують об’єднувати українців навколо дебатів і навчати нас всьому тому, що вміють самі!”, – поділився враженнями Антощенко Олександр.

“Було доволі радісно знову поринути в атмосферу підготовки до дебатів. Це велика розрада – почути так багато людей, об’єднаних однією справою і бачити жагу до нових знань в допитливих очах. Деякі молоді люди взагалі вперше дебатували. Робили достатньо помилок, але разом з тим і розумних речей, що змушувало гордитися, як всього за п’ятнадцять хвилин діти можуть гарно підготуватися і впевнено виступити перед аудиторією. Дякуємо за те, що вас не зупиняють навіть складні умови, в яких ми всі зараз опинилися і ви наполегливо продовжуєте свою справу, вчите та підбадьорюєте інших”, – зазначила Ярмоліцька Дарина.

“Мені сподобались розсуди про аргументи та їх релевантність. Також дуже допомогла критика від суддів після дебатів, які робили слушні й справедливі зауваження”, – розповіла Іваніцька Дарина.

Відео-запис дебатів розміщено на ютуб-каналі УДЦПО