У Житомирі відбулося нагородження учасників Всеукраїнського конкурсу-захисту МАН

Напередодні нового навчального року у Житомирі запросили учасників та призерів ІІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту Малої академії наук України.

Для дітей було організовано туристичну мандрівку визначними місцями Житомира. Про видатних винахідників, науковців, літераторів, які проживали у Житомирі, розповів кандидат історичних наук, доцент Житомирського Поліського національного університету Геннадій Махорін. Він показав учасникам екскурсії старовинні будівлі та історичні пам’ятки міста.

Екскурсія стартувала на вулиці Троянівській біля приміщення комунального закладу позашкільної освіти «Обласний Центр дитячої та юнацької творчості». Далі група рушила до Свято-Успенського архієрейського собору на Подолі. Геннадій Махорін розповів, що саме у цій церкві були охрещені Олег Ольжич, Микола Сціборський, Микола Величківський і Борис Козубський та банато інших українських патріотів Житомира.

Діти отримали нагоду побачити будівлю колишньої Волинської духовної семінарії. Також Геннадій Махорін розповів про українського письменника та політичного діяча Олега Ольжича, показав сквер та пам’ятник.

Під час туристичної мандрівки Геннадій Махорін розповів про видатних людей, імена яких на його думку не справедливо забуті.

«На жаль, мало уваги приділяють постаті видатного винахідника Георгія Ілліча Бабата, який працював над розробкою електромобілів та мобільних телефонів. Він по суті піонер у цій справі. Чи, наприклад, забуте ім’я вченого балістика Павла Юхимовича Ельєсберга, який розробляв траєкторію польоту космічних кораблів, штучного супутника і працював разом із Сергієм Павловичем Корольовим. Я вважаю, що цим людям повинна бути віддана належна увага і повага, тому шо вони, на жаль, призабуті. Вони гідні того, щоб про них знали сучасники і щоб ці люди були орієнтиром для теперішнього покоління», – вважає Геннадій Махорін.

Аби урізноманітнити туристичну мандрівку, Геннадій Махорін на кожній із історичних локацій робив міні-вікторини зі знання історичних фактів.  Діти брали активну участь, а кращі відповіді були відзначені призами.

Учасники екскурсії поділилися враженнями.

«Нам дуже сподобалося. Ми дізналися багато цікавого про Житомир. Екскурсовод деталізовано розповідав про видатних людей та історичні події. Ми вдячні організаторам за таку неймовірну екскурсію», – розповіла Марина Доманська із Бердичева.

«Я вдячний за проведення екскурсії. Я житель Житомира, але все одно я дізнався багато нового. Геннадій Махорін розповів нам про ті постаті, про які наша влада доволі вузько говорить. Екскурсовод комунікував з нами, проводив цікаві вікторини», – коментує Юрій Ігнатюк із Житомира. 

Кінцевий пункт призначення туристичної мандрівки був у Житомирському обласному краєзнавчому музеї. Тут відбулося нагородження учасників та призерів ІІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту Малої академії наук України.

Керівник комунального закладу позашкільної освіти «Обласний Центр дитячої та юнацької творчості» Марія Бовсуновська звернулася до присутніх із вітальним словом.

«Ви є нашою гордістю! Ми пишаємося кожним із вас, тому що ви – наш майбутнє. Ми хочемо бачити вас знову цього року на обласному етапі Всеукраїнського конкурсу МАН», – каже Марія Бовсуновська.

Заступник відділу загальної середньої дошкільної та інклюзивної освіти Управління освіти і науки Житомирської ОДА Наталія Шевчук вручила дипломи учасникам ІІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту МАН та побажала нових звершень та перемог. 

«Дорогі діти, маленькі науковці, сьогодні ви вже є учнівською елітою. Ви є нашим сьогоденням, яким ми пишаємося, ви є майбутнім України, саме з таких дітей формується еліта нашої нації. Ми вітаємо вас від імені обласної адміністрації із перемогою, яку ви здобули цьогоріч і бажаємо пройти від МАН до вершин науки», – побажала Наталія Шевчук.

Керівник управління освіти і науки Житомирської обласної державної адміністрації Наталія Осипович також привітала присутніх.

«Дуже приємно бути в такій атмосфері, яка насичена інтелектом. Я думаю, що ми ваші імена почуємо в різних галузях, як вчених, як діячів. Ви – наше майбутнє та наша еліта! У ваших перемогах велика заслуга батьків та педагогів. Ви будете творцями майбутнього. Бажаю, щоб ці перемоги були не останніми», – звернулася до учасників зустрічі Наталія Осипович.

Обласний Центр дитячої та юнацької творчості висловлює вдячність за сприяння у проведенні урочистого нагородження учасників конкурсу МАН керівництву Житомирського обласного краєзнавчого музею.